Jouw werk is belangrijk voor je. Dat hopen we tenminste. Je bent er immers dagelijks een heleboel uur mee bezig, dus is het belangrijk dat je daar plezier uithaalt. Ook gaan we ervan uit dat zodra je iets leuk vindt, je probeert op het toppen van je kunnen te presteren. Dat kan echter alleen in een veilige werkomgeving. Goed gereedschap en persoonlijke bescherming zijn dan ook noodzakelijk om goed je werk te kunnen doen. Want niet alleen zorgt het werken met goede ergonomische producten voor comfort en gebruiksgemak, ook voorkomt het lichamelijke klachten door bijvoorbeeld overbelasting. 

Toch zien we nog vaak dat daar tekortgeschoten wordt. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 40% van alle werknemers foutief gekozen persoonlijke beschermingsmiddelen draagt! Een vaak gemaakte fout bij het selecteren van PBM’s is het ‘one size fits all’ principe. Het idee dat elke werknemer wel hetzelfde kan dragen als zijn collega, en hetzelfde nodig heeft als zijn collega. Best vreemd, als je bedenkt dat we met persoonlijke kleren vaak uren bezig zijn met het kijken naar wat ons past. We zoeken de best passende fietshelm, passen twintig schoenen om te zien wat een beetje comfortabel loopt.  Waarom nemen we dan, juist bij kleren die ons zouden moeten beschermen, hier niet de tijd voor?

“40% van alle werknemers draagt foutief gekozen persoonlijke beschermingsmiddelen”

Met dit blog willen we dan ook meer bewustzijn creëren. Wees je bewust van je veiligheid, je gereedschap en de kleren die je draagt.

De gevaren van gereedschap

Tijdens slijpen, lassen en schuren wordt er nogal heftig materiaal gebruikt. Niet alleen heftig in de vorm van wat het kan bereiken, maar ook vooral wat voor belasting het heeft op het lichaam. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste elementen om rekening mee te houden en een aantal kleine oplossingen.

Handkracht

Hoe zwaarder uw gereedschap is, hoe meer spierkracht u zult moeten gebruiken om het goed te kunnen hanteren. Vooral bij bewegingen die veel herhalende bewegingen kennen (zoals bijvoorbeeld schuren) kan al deze extra inspanning op lange termijn problemen op gaan leveren. Als u de keus hebt raden wij dan ook aan om lichter gereedschap te gebruiken. Met alle technologieën van tegenwoordig betekent lichter allang niet meer minder, en in de meeste gevallen werkt u met licht gereedschap makkelijker, concreter en geeft het minder belasting op de spieren.

Trillingen

Schuur- en slijpapparatuur trilt vaak, vanwege de enorme kracht die erachter schuilgaat. Deze trillingen moeten gestabiliseerd worden, waarbij dit een aanslag op uw spieren kan worden in de lange termijn. Ook hier is het belangrijk om te kijken naar het soort gereedschap dat u gebruikt, maar ook de manier van werken heeft hierbij invloed. Tijdens slijpwerkzaamheden kunt u bijvoorbeeld trillingen verminderen door dicht bij de support punten te blijven werken en gereedschap naar u toe te trekken in plaats van weg te duwen (tijdens slijpen bijvoorbeeld) zo werkt u accurater en vermindert u trillingen.

De volgende twee video’s bevatten tips om trillingen te verminderen

Fijnstof

Tijdens schuur- en slijpwerkzaamheden wordt zeer fijn stof (kleiner dan 10 micrometer) geproduceerd. Omdat dit stof nauwelijks/niet waarneembaar is, zien mensen dit gevaar vaak niet, waardoor het voorkomt dat mensen hier geen bescherming voor dragen, of onvoldoende maatregelen hiertegen nemen. Gevaarlijk, omdat fijnstof op deze manier in uw longen terecht komt waar het behoorlijk wat schade aan kan richten. Naast je goed te beschermen tegen fijnstof met bijvoorbeeld een stofmasker, zijn er ook slijpschijven verkrijgbaar die aanzienlijk minder slijpstof genereren: de 3M Cubitron II schijven. Meer weten over de gezondheidsrisico’s van fijnstof?

De gevaren van verkeerde persoonlijke beschermingsmiddelen

Zoals iedereen weet zijn slijpen, lassen en schuren niet bepaald de meest ‘gezonde’ werkzaamheden. Logisch natuurlijk, het bewerken van harde metalen gaat niet zonder slag of stoot. Maar dat betekent wel dat je goed beschermd aan de slag moet kunnen gaan. Er zijn genoeg regels om ervoor te zorgen dat je goede kleding moet dragen tijdens zulke werkzaamheden, maar toch houden mensen zich daar niet altijd aan. Dit omdat mensen zich niet altijd bewust zijn van het gevaar van hun werkzaamheden, of het gevaar van slecht zittende PBM’s.

Hieronder een aantal voorbeelden van de meest voorkomende gezondheidsrisico’s, en hoe je daar op in kan spelen.

Luchtwegen en longen

Fijnstof is het grootste probleem op bouwplaatsen. Het kan tot 8 uur na werkzaamheden blijven hangen, verplaatst zich snel en de echt schadelijke deeltjes zijn nagenoeg onzichtbaar. Een goed stofmasker dragen is dan ook cruciaal in een ruimte waar las- en slijpwerkzaamheden worden uitgevoerd. Ergonomisch gevormde maskers zitten in dat geval perfect, bij spuiten en reinigingswerkzaamheden wordt een halfgelaatsmasker met filter aangeraden.

Gehoor

Gehoorschade is beroepsziekte nummer 1 in Europa. Ook niet zo vreemd, omdat het tijden duurt voordat je het doorhebt. Wanneer mensen het opmerken is het echter al te laat en gehoorbeschadiging is onomkeerbaar. Het dragen van gehoorbescherming is dan ook verplicht vanaf 85 decibel, al is bewezen dat geluid vanaf 80 decibel al schadelijk voor het gehoor kan zijn. Wij raden dan ook aan om op een drukke werkvloer altijd gehoorbescherming te dragen, zo weet je in ieder geval zeker dat je later ook nog van geluid kan genieten. Wist u dat er ook gehoorkappen zijn met ingebouwde FM-radio? En gehoorkappen waarmee u draadloos kunt bellen? Het werk stilleggen is niet meer nodig.

Meer weten over veilig werken?

Natuurlijk is dit slechts het topje van de ijsberg. Jaarlijks krijgen zo’n 230.000 werknemers een bedrijfsongeval. Ruim de helft daarvan komt uit de bouwnijverheid en de industrie. Wilt u meer weten over veilig en goed werken of beter passende persoonlijke bescherming? Neem dan contact met ons op.

 

Veiliger en efficiënter werken met behoud van werksnelheid
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *