Wat kunt u doen om het aantal arbeidsongevallen te beperken?

Uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag 20 juli 2018* heeft gepubliceerd blijkt dat het aantal arbeidsongevallen het afgelopen jaar is toegenomen. In 2017 vonden er 93.000 arbeidsongevallen plaats, waarbij medewerkers minimaal 4 dagen niet konden werken. In 2015 waren dat nog 73.000 arbeidsongevallen, een stijging van ruim 25%!

De helft van alle arbeidsongevallen met vier of meer dagen verzuim vindt voornamelijk plaats in de sector zorg, industrie en handel.

Aantal arbeidsongevallen toegenomen, bron: CBS TNO

Wat kunt u doen als werkgever?

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Door een kleine fout kunnen gemakkelijk nare ongelukken gebeuren met verstrekkende gevolgen. Als werkgever is het belangrijk om persoonlijke beschermingsmiddelen (ook wel PBM genoemd) kosteloos beschikbaar te stellen aan uw medewerkers. Daarnaast kunt u met goede voorlichting over het gebruik en onderhoud van persoonlijke beschermingsmiddelen, materiaal en gereedschap bedrijfsongevallen voorkomen.

Lasaulec, gespecialiseerd in onder andere PBM en werkkleding, kan u helpen om problemen te voorkomen. Onze specialisten zijn in het bezit van de juiste certificeringen, zijn op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving en hebben daarnaast vele jaren praktijkervaring om u te kunnen voorzien van een degelijk advies.

Voorlichting & keuring

Het is belangrijk om uzelf en uw medewerkers juist te laten informeren over PBM. Duidelijke instructies, voorlichting en training aan de gebruiker of uw SH&E-manager door gespecialiseerde en gecertificeerde PBM-adviseurs, aangevuld door periodieke keuringen en onderhoud door gecertificeerde monteurs. Juist onderhoud komt de levensduur en effectiviteit van het materiaal en gereedschap ten goede. Lasaulec heeft op meerdere plekken in Nederland een vestiging met eigen werkplaats. Op afspraak halen wij het gereedschap bij u op en leveren het na keuring weer bij u af. Onderhoud en keuring op locatie is natuurlijk ook mogelijk, zodat uw bedrijfsprocessen ongehinderd kunnen doorgaan.

Persoonlijke beschermingsmiddelen duur?

Helaas worden persoonlijke beschermingsmiddelen vaak als kostenpost beschouwd.  Maar niets is minder waar; een veilige werkomgeving met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen voorkomt juist verzuim door ongevallen en ziekte, aangezien PBM kwetsbare en vitale lichaamsdelen beschermen. Op die manier beperken persoonlijke beschermingsmiddelen zowel de persoonlijke als financiële schade.

Onze 5 tips om arbeidsongevallen te voorkomen

 1. Informeer en begeleid nieuwe medewerkers zorgvuldig
  Nieuwe medewerkers lopen het grootste risico op een arbeidsongeval. Zorg dat ze de instructies kennen en kunnen toepassen en laat hen begeleiden door een ervaren medewerker. Werk een standaard protocol uit voor nieuwe medewerkers.
 2. Registreer en onderzoek incidenten/ongevallen
  Meten is weten. Een grondig onderzoek brengt niet alleen de oorzaak van een ongeval aan het licht, maar maakt het ook mogelijk maatregelen te nemen om dergelijke ongevallen (in de toekomst) te voorkomen.
 3. Wijs op de gevaren van verkeerde lichaamsbewegingen
  Verkeerd tillen houdt niet alleen een risico op rugletsel in. Door een slechte grip kunnen lasten vallen en zo verwondingen toebrengen. Organisatorische maatregelen, hulpmiddelen, opleidingen en medisch toezicht kunnen dat gevaar verminderen.
 4. Zorg dat looppaden en rijwegen duidelijk zijn aangegeven
  Om het verkeer zowel binnen als buiten de bedrijfsgebouwen veilig te laten verlopen, zijn preventiemaatregelen nodig. In het verkeersplan wordt rekening gehouden met voetgangers, vrachtwagens die laden en lossen, heftruckbestuurders, dode hoeken binnen het bedrijf, snelheidsbeperkingen, etcetera.
 5. Stel de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar
  Er bestaan vele soorten PBM. Kies de meest geschikte en geef als werkgever altijd het goede voorbeeld. Weet u niet welke PBM geschikt is voor u? Onze PBM-specialisten weten waar persoonlijke beschermingsmiddelen aan moeten voldoen en geven u graag advies welke PBM geschikt is voor uw werkzaamheden.

Wilt u meer tips? Of heeft u vragen over het voorkomen van arbeidsongevallen? Neem contact op met onze specialisten via PBM@lasaulec.nl of (0513) 613911.

* bron: CBS, vrijdag 20 juli 2018 – https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/29/meer-arbeidsongevallen-met-vier-of-meer-dagen-verzuim

Aantal arbeidsongevallen toegenomen. Wat kunt u doen om het aantal arbeidsongevallen te beperken?

2 gedachten over “Aantal arbeidsongevallen toegenomen. Wat kunt u doen om het aantal arbeidsongevallen te beperken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *