Wat u liever niet ziet op de werkvloer, is helaas vaak de praktijk. Werknemers die geen oorbescherming dragen. Soms doen ze dat uit nonchalance. Maar vaak is er sprake van onwetendheid. Want wie eenmaal de gevolgen kent van gehoorschade bedenkt zich bij de volgende lawaaiklus wel drie keer. Vandaar een luid en duidelijk pleidooi voor 3M oordoppen en andere 3M gehoorbescherming. Hoe zit ’t trouwens met úw kennis van lawaaidoofheid?

Dat gaat wel weer over, toch?

Die piep in uw oor na een lawaaierige klus? Die vage fluittoon na een dag werken op de bouwplaats of na een dag werken in de werkplaats met draaiende metaalbewerkingsmachines? Dát is dus gehoorschade. Althans, het begin ervan. Gelukkig gaat die piep of fluittoon na een tijdje vanzelf weer weg. Dat hopen we tenminste voor u. Maar wat u misschien niet weet, is dat gehoorschade onomkeerbaar is. En dat ook kleine gehoorschades bij elkaar optellen. Wie vaak in een luidruchtige omgeving werkt – of zelfs verblijft – bouwt dus stapje voor stapje lawaaidoofheid op. En wanneer merkt u dat? Als het al te laat is. Draag dáárom dus 3M oordoppen en andere gehoorbescherming. Want als u toch maatregelen treft, doe ‘t dan meteen goed.

3M gehoorbescherming: omdat ’t keihard nodig is

Bedrijfsartsen en audiciens roepen het al jaren. En bij Lasaulec herhalen we het nog maar eens. Lawaaidoofheid staat in de top drie van beroepsziekten. Voor wie dit nog niet verontrustend genoeg vindt, hebben we nog slechter nieuws. Lawaaidoofheid is officieel erkend als een onomkeerbaar gevaar voor de gezondheid. Feitelijk zijn dit twee gezondheidsrisico’s ineen. Alle reden om serieus werk te maken van gehoorbescherming. Dat is overigens ook uw verplichting als werkgever. Al bij een dagelijkse geluidsdosis vanaf 80 decibel moet u uw werknemers gehoorbeschermers geven. Lees meer over wetgeving en lawaai op het werk.

Een eenvoudige zelftest
Hoe lawaaiig is uw omgeving? Dat kan in uw vrije tijd zijn, maar evengoed tijdens het werk. Doe dit testje eens als u de volgende keer in een luidruchtige omgeving bent. Of beter nog: doe deze test op enkele kritische plekken in uw bedrijf. Kunt u zichzelf nog duidelijk verstaan boven het geluid uit? Zo ja, dan is dat allerminst een garantie. Maar is het antwoord nee, doe dan uw vingers eens in uw oren. Kunt u zichzelf dan nog steeds niet verstaan boven het geluid uit? Dan weet u zeker dat u een probleem hebt. En uw werknemers? Zonder zoiets simpels als oordopjes of gehoorbescherming hebben zij pas écht een probleem.

Wat is schadelijk?

Vanaf 80 decibel kan geluid al schadelijk zijn. Dit is het geluidsniveau in een rumoerig kantoor. Maar ook dat van pneumatisch gereedschap op 15 meter afstand. Geluid van 120 decibel kan onmiddellijk schade veroorzaken aan het gehoor. Dat lijkt flink hard. Want 120 decibel is bijvoorbeeld het geluid van een kettingzaag. Maar zulke geluidsniveaus komen vaker voor dan u denkt. Bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd in het stadion. Trouwens, je zult maar leraar zijn. Een klas met schreeuwende leerlingen is ook goed voor zo’n 120 decibel. Maar om nu met 3M oordoppen voor de klas te staan…

Hoe luid, hoe vaak en hoelang?

Lawaaischade op het werk ontstaat vaak sluipend. Het is een optelsom van hoe vaak en hoelang uw werknemers in een te luide omgeving werken. Soms duurt zo’n optelsom jaren. Het effect is echter niet terug te draaien. Maar wat is te luid, te vaak en te lang? Als limiet geldt dat 80 decibel nog net veilig is bij dagelijks gemiddeld acht uur of 40 uur per week. Maar is het geluid ‘slechts’ 3 decibel hoger? Dan betekent dit een verdubbeling van het geluidsniveau. En het slechte nieuws is: bij 83 decibel is dagelijks nog maar vier uur veilig, of 20 uur per week. En zo daalt de gehoorveiligheid exponentieel verder. Bij 103 decibel kan het gehoor in minder dan vijf minuten beschadigd zijn. Voorgoed. Dit plaatst een relatief eenvoudige oplossing als 3M gehoorbeschermers in een heel ander daglicht, vindt u ook niet?

Risico op risico

Het gevaar van lawaai voor het gehoor mag dan groot zijn. Maar daar houden de risico’s van lawaaischade nog niet op. Want is het gehoor van uw werknemer eenmaal aangetast? (Iets wat hij of zij zich misschien nog niet eens realiseert.) Dan is uw werknemer ook doof voor dingen die je vooral wél wilt horen op het werk. Zoals een naderende heftruck in het magazijn. Of een achteruitrijdende shovel op de bouwlocatie. En wat te denken van alarmsignalen? Dat kan bijvoorbeeld gaan om een sirene of brandalarm. Maar evengoed om een collega die aanwijzingen roept of die waarschuwt voor naderend onheil. Nog meer reden om gehoorbescherming heel serieus te nemen.

3M oordoppen: effectief én slim

Misschien bent u een oplettende lezer en denkt u: “Mijn werknemer met gehoorbeschermer hoort toch ook niks? Dat is dan toch ook gevaarlijk?” Klopt. Vandaar onze voorkeur voor 3M oordoppen en 3M gehoorbescherming in het algemeen. Want bij Lasaulec nemen we persoonlijke beschermingsmiddelen uiterst serieus. Dus leveren we uitsluitend hoogwaardige producten van onder meer 3M. Dit topmerk is heel ver op het gebied van situatieafhankelijke, actieve gehoorbescherming.

Over actieve gehoorbescherming

Traditionele siliconen oordopjes behoren tot de passieve gehoorbescherming. Actieve gehoorbescherming gaat veel verder. Deze oorkappen dempen het geluid elektronisch via compressie en/of antigeluid. Een goed voorbeeld zijn de gehoorkappen uit de 3M Peltor serie.  Dit type gehoorbescherming beschermt tegen lawaai en zorgt tegelijkertijd dat omgevingsgeluiden wél worden gehoord. ‘Situational awareness’ heet dit, ofwel omgevingsbewustzijn. Met 3M actieve gehoorbescherming heeft uw werknemer dus het beste van twee werelden.

Een luisterend oor voor al uw vragen

Het kan trouwens nog mooier. Binnen ons assortiment vindt u bijvoorbeeld de 3M Peltor gehoorbescherming met radio, ideaal voor muziekliefhebbers. Maar zonder dollen: sommige van deze oorkappen met radio ontvangen ook uw portofoon en mobiel. En dat kan bijzonder handig zijn als communicatie cruciaal is. Wij adviseren u hier graag over. Neemt u gewoon even contact op voor de beste gehoorbescherming op elke plek in uw bedrijf.

Koop direct

Speciale eisen? Specifieke vragen?

Vraag een offerte aan!

 

 

 

Wat zegt u, ik versta u niet… Dáárom dus 3M oordoppen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *