Een bevroren leiding kan voor veel problemen zorgen: 6-tips om dit te voorkomen

Het lijkt nu toch echt winter te worden. Met temperaturen tot -15 is de kans dat leidingen bevriezen groot. Daarom is het van belang om ervoor te zorgen dat dit niet kan gebeuren: dit is niet alleen belangrijk voor de waterleiding maar ook voor de watermeter.

bevroren leiding

Maar hoe kun je voorkomen dat je leidingen bevriezen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

1. Het inpakken of verwarmen van de leidingen

Door de leidingen in te wikkelen met dekens of isolatiemateriaal kun je bevriezing voorkomen. Doe dit vooral bij leidingen die tegen een buitenmuur of bij een raam of deur geplaatst zijn. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van verwarmingslint, welke automatisch inschakelt als de waterleiding dreigt te bevriezen.

2. Bescherm de buitenkraan

Heb je een buitenkraan? Dan is het verstandig om deze goed leeg te laten lopen en in te pakken. Dit kan net zoals bij de leidingen met dekens, isolatiemateriaal of bijvoorbeeld bubbeltjesplastic.

3. Vermijd tocht

Waterleidingen liggen vaak in kelders, en hier heeft de waterleiding dan ook de minste bescherming. In kelders kunnen de waterleidingen last hebben van koude tocht, die binnenkomt door kieren en raampjes. Zorg er daarom voor dat je controleert of het raam van de kelder dicht zit en je de tocht kunt stoppen, door bijvoorbeeld het dichten van de kieren. Dit is ook belangrijk om te doen bij de ramen en deuren aan de buitenkant van je huis, want tocht is nooit wenselijk natuurlijk.

4. Leeg de leidingen

Wanneer leidingen weinig gebruikt worden zijn ze kwetsbaar, hierbij kun je denken aan leidingen die in de tuin liggen. Dergelijke leidingen kun je het beste afsluiten en/of leegmaken.

5. Voorkom het bevriezen van de cv-leiding

Wanneer het vriest is het niet verstandig om de thermostaat ’s nachts erg laag of uit te zetten. De kans dat er bevriezing van een leiding optreed is dan groter. Zet daarom de thermostaat ’s nachts op minimaal 14 graden en draai alle radiatoren enigszins open. Het is verstandig om daarbij de waterdruk te controleren en alle leidingen de ontluchten.

6. Zorg dat de radiatoren nooit helemaal uit staan

Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen. Door de radiatoren aan te zetten – al dan niet op een lage stand – kan dit worden voorkomen.

Door bovenstaande tips op te volgen kunt u voorkomen dat uw leidingen bevriezen. Wij stimuleren het gebruik van verwarmingslinten, aangezien dit de gemakkelijkste manier is om leidingen te beschermen tegen de kou. Het grootste gemak is dat je zelf nergens om hoeft te denken omdat het lint zichzelf inschakelt wanneer bevriezing dreigt. De kabel bestaat uit een snoer met stekker welke door een thermostaat met de verwarmingskabel verbonden is. Het verwarmingslint is geschikt voor zowel kunststof als koper waterleidingen met een maximale diameter van 76mm. Met behulp van een isoleerband kunnen de verwarmingskabels en de thermostaat aan de leidingen worden bevestigd, waarna de stekker in een normaal stopcontact gestoken kan worden. Vanaf dat moment zijn jouw leidingen beschermd tegen bevriezing!

Voorkom bevroren leidingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *