Top 5 ernstige ongevallen op de werkvloer - Lasaulec Header

Veilig werken

Veilig werken is één van de belangrijkste onderwerpen op de werkvloer; misschien zelfs wel het belangrijkste. Iedereen weet dat veiligheid van belang is en dat het gebruik van PBM bijdraagt aan de veiligheid op de werkvloer, maar toch gaat er helaas wel eens wat mis. Wij hebben de meest voorkomende ernstige ongevallen op de werkvloer voor je verzameld en op een rijtje gezet. Daarnaast hebben we ook de oorzaak van deze meest voorkomende ongevallen vermeld, zodat je hier rekening mee kunt houden.

Wat is een ernstig arbeidsongeval?

Ongevallen op de werkvloer leiden vaak tot letsel, wat weer kan leiden tot ziekteverzuim – wat iedereen natuurlijk wil vermijden. Veelvoorkomende ongevallen zijn snijwonden, botbreuken, brandwonden, beknelde of geamputeerde ledematen of oogletsel. Maar wanneer moet je een ongeval melden bij de Inspectie SZW? Oftewel: wanneer is een arbeidsongeval ernstig?

Er is sprake van een ernstig ongeval wanneer een medewerker na een ongeval op de werkvloer in het ziekenhuis moet worden opgenomen, blijvend letsel oploopt of zelfs overlijdt. In die gevallen is de werkgever verplicht het ongeval te melden bij de Inspectie SZW. Omdat geen enkel ongeval hetzelfde is, heeft het RIVM Veilig Werken alle verhalen omtrent de gemelde ongevallen op de werkvloer opgeslagen in een database. De verhalen in de zogeheten Storybuilder van het RIVM Veilig Werken leren ons veel over de verschillende ongevallen en oorzaken.

De top 5

In de Storybuilder onderscheiden zich 36 verschillende typen ongevallen. Hierbij kan het gaan om ongevallen met machines of gereedschap, elektrocutie of verdrinking. Onderstaand de top 5 van de meest voorkomende ongevallen op de werkvloer:

Type ongeval Percentage van het totaal
1.    Vallen van hoogte 29%
2.    Contact met bewegende delen van een machine 22%
3.    Vallende objecten 13%
4.    Aanrijdingen van een voetganger door een voertuig 4,4%
5.    Beknelling tussen een machine en een ander object 4,2%

Hierbij is vallen van hoogte een verzamelnaam voor 8 verschillende valscenario’s, daarbij horen o.a. vallen van een ladder of trapje, vallen van een stilstaand voertuig en vallen van steigers. Zoals in bovenstaande top 5 te zien is worden vallende objecten als aparte categorie gerekend.

De verhalen

Maar waardoor ontstaan de ongevallen in de top 5 meestal? Dit wordt duidelijk uit de verhalen die gedocumenteerd zijn in de Storybuilder. In deze verhalen legt men o.a. vast wat er gebeurd is, hoe dit kon gebeuren en waarom het mis ging.

De oorzaak bij vallen van hoogte is vaak een verkeerde beweging of een misstap. Daarbij geldt: hoe hoger de val, hoe ernstiger het letsel. Toch is er geen veilige grens voor werken op hoogte, ook als iemand van een klein trapje valt kan hij of zij ernstig letsel oplopen. Het verkeerd gebruiken van PBM voor fysieke afscherming (of het ontbreken hiervan) spelen meestal een rol bij de ongevallen met machines

Wanneer het gaat om ongevallen door aanrijdingen zou je denken dat de snelheid van het voertuig een grote rol speelt, dit is echter niet zo. De grootste boosdoener bij dergelijke ongevallen is namelijk de zichtbaarheid, van degene in en buiten het voertuig.

PBM

Uit bovenstaand verhaal wordt één ding duidelijk: zorg voor het (juiste) gebruik van PBM. Wij helpen je graag bij het voorkomen van de ongevallen uit de top 5, bekijk onze:

Ernstige ongevallen op de werkvloer: de top 5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *