Veilig de werkvloer op

Veiligheid op de werkvloer is ontzettend belangrijk. Persoonlijke beschermingsmiddelen dragen bij aan de persoonlijke veiligheid van de medewerkers en een veilige werkomgeving. Je voeten zijn één van de meest kwetsbare onderdelen van je lichaam en daar ben je vanzelfsprekend zuinig op. Door het dragen van de juiste werkschoenen bescherm je jouw voeten en beperk je eventueel letsel als er toch onverhoopt iets op jouw voet valt of als je per ongeluk op een spijker stapt. De Arbowetgeving schrijft voor diverse beroepsgroepen veiligheidseisen en normeringen voor waaraan een veiligheidsschoen moet voldoen.

Maar waar veel werkgevers en dragers van werkschoenen niet bij stil staan, is de vraag of die veiligheid ook gewaarborgd blijft als werknemers met voet- of rugklachten eigen steunzolen in hun werkschoenen dragen.

Bedreiging

Het antwoord op die vraag is nee. De veiligheid voor werkschoenen staat vastgelegd in de zogeheten EN 20345 normering. Hier moet iedere werkgever waar werkschoenen verplicht zijn aan voldoen.

Het lijkt een gemakkelijke en onschuldige oplossing voor zowel werkgever als werknemer. Maar niets is minder waar. Zonder dat ze er zich van bewust zijn beïnvloeden de dragers van werkschoenen met hun steunzolen van thuis de veiligheid van de schoenen. Met ‘gewone’ steunzolen verliest een werkschoen namelijk zijn antistatische werking. Ook wordt de voorgeschreven ruimte tussen de neus van de schoen en teen beïnvloedt. Het gevolg: de werkschoen voldoet niet meer aan de EN 20345 normering en is dus niet veilig meer. Met de aangekondigde intensievere controle door de Arbeidsinspectie is dit voor werkgever en werknemer een belangrijk aandachtspunt.

Oplossing

Om onze klanten en hun medewerkers die hier mee te maken hebben een oplossing te bieden zijn wij een samenwerking aangegaan met Livit. Livit is producent van steunzolen, orthopedische schoenen, elastische kousen, werkschoenen en doet aanpassingen aan confectieschoenen. Vanuit deze expertise kunnen zij aangepaste steunzolen of inlegzolen op maat maken voor dragers van werkschoenen zonder dat de veiligheid in het gevaar komt.

Hoe gaat het in zijn werk

De door de werkgever aangegeven medewerkers ontvangen via Lasaulec een uitnodiging voor het aanmeten van de zolen op een van de steunpunten van Livit. Binnen 14 dagen is de op maat gemaakte zool klaar en zorgen wij ervoor dat deze aan de medewerker geleverd wordt!

Let wel: alleen de merken Helly Hansen, Atlas, Elten, Emma en Neskrid hebben geschikt basismateriaal voor het maken van bijpassende steunzolen. Lopen medewerkers op een ander merk werkschoenen, dan adviseren wij om voor die groep met eigen steunzolen één van de genoemde merken te nemen.

__________________________________________________

Weten wat Lasaulec voor jou kan betekenen? Neem contact op met je werkgever of mail met onze safety specialisten!

Wees zuinig op je voeten

3 gedachten over “Wees zuinig op je voeten

 • september 21, 2018 om 8:22 am
  Permalink

  Ik werk in de bouw en moet daarvoor stevige werkschoenen dragen. Soms heb ik last van mijn voeten en overweeg daarom steunzolen te kopen. Echter weet ik dat de regels hieromtrent inderdaad zeer strikt zijn. Gelukkig lees ik hier dat er speciale steunzolen bestaan die de veiligheid van de schoenen niet aantasten. Ik ga eens kijken!

  Beantwoorden
 • januari 21, 2019 om 3:36 pm
  Permalink

  Mijn oom kreeg van de orthopedist steunzolen voor zijn werkschoenen mee. Hij moet veel lopen en staan en heeft soms last van zijn voeten. Deze zooltjes helpen volgens hem goed tegen de pijn. Hij heeft er wel goed opgelet of de schoenen aan de genoemde normering voldoen en hiervoor een oplossing bedacht.

  Beantwoorden
 • maart 3, 2023 om 1:20 pm
  Permalink

  Goede schoenen zijn inderdaad zo belangrijk, vooral als je constant aan de loop bent. Mijn vriend zit ook in de bouw en hij heeft nu orthopedisch schoeisel, het heeft hem zo geholpen. Hij komt nu niet meer thuis met verschrikkelijke pijn aan zijn voeten.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *