Wat niet weet, wat niet deert. Onder dit motto werden vroeger vele arbeidsrisico’s voor lief genomen. Die tijd ligt gelukkig ver achter ons. Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals adembescherming met P3 zijn bij de meeste bedrijven wel ingeburgerd. Toch is er nog een wereld te winnen. Hoe gaat u bijvoorbeeld om met blootstelling aan verschillende chemicaliën? En gebruiken uw werknemers nog steeds wegwerpmaskers? De herbruikbare varianten hebben vele voordelen! We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Met welke schadelijke stoffen heeft u te maken?

Zuivere lucht. Dat is wat ieder mens wil inademen. Maar zuivere lucht is niet overal even vanzelfsprekend, laat staan haalbaar. Neem eens een kijkje in een gemiddelde houtwerkplaats of productiehal. Wat de ogen direct zien, wordt door veel werknemers dagelijks ingeademd. Stof. Nevel. Gassen en dampen. Voor de longen bepaald niet gunstig. En dus voor de gezondheid allerminst wenselijk; al helemaal niet op de lange duur. Als werknemer kunt u zich zulke gezondheidsrisico’s echt niet permitteren. Gelukkig hebben we bij Lasaulec een enorm assortiment  adembescherming beschikbaar met geïntegreerde of verwisselbare filters en onderdelen. Waaronder uitstekende 3M gelaatsmaskers voor hergebruik.

Het 3M gelaatsmasker: u neemt toch geen risico’s?

Over de verschillen tussen het herbruikbare en wegwerp stofmasker met filter hebben we het verderop nog uitgebreid. Maar eerst willen we u even iets op het hart drukken. Met veiligheid neem je geen loopje. Natuurlijk zult u dit meteen beamen. Toch gebeurt het nog al te vaak dat werknemers met onjuiste of ondeugdelijke gelaatsmaskers werken. Of dit nu stofmaskers tegen fijnstof zijn of andere typen mondmaskers. Bij Lasaulec hebben we een glashelder standpunt als het gaat om persoonlijke bescherming: als u toch maatregelen treft, doe ‘t dan meteen goed. 3M levert een scala aan hoogwaardige maskers. Waaronder het 3M gelaatsmasker en het 3M halfgelaatmasker. 3M herbruikbare maskers beschermen niet alleen, ze zitten ook aangenaam en werken prettig. Voor elk gezicht een passend en comfortabel masker.

Het kiezen van de juiste adembescherming

De 3M half- en volgelaatsmaskers zijn voorzien van filters. Deze filters beschermen tegen verschillende gevaren, waaronder fijnstof, dampen en gassen. Het is daarom van belang het juiste filter te kiezen voor uw masker, zodat u hier optimaal tegen beschermd wordt.

Adembescherming tegen stofdeeltjes

Misschien weet u allang wat het verschil is tussen adembescherming met P3, P2 of P1. Maar zoals al gezegd, nemen we met veiligheid geen risico’s. Dus zetten we de verschillen nog kort op een rij. Samenvattend geldt: Stofmaskers met P3, P2 & P1 filteren allemaal goed, het verschil zit in de lekkage. Hoe dat zit lichten we hieronder verder toe. Overigens wordt in plaats van P3 ook wel de term FFP3 stofmasker gebruikt. ’t Is maar even dat u ’t weet.

  • Adembescherming met P3: Dit zijn stofmaskers tegen fijnstof en hoge concentraties schadelijke en giftige stoffen die de ademhalingswegen kunnen aantasten. De meeste mensen denken hierbij direct aan fijnstof van bijvoorbeeld gipsplaten, of meelstof. Maar adembescherming met P3 gaat nog verder. Denk bijvoorbeeld ook aan bescherming tegen deeltjes van kankerverwekkende en radioactieve stoffen, bacteriën, virussen, enzymen en sporen.
  • Adembescherming met P2: Deze stofmaskers tegen fijnstof filteren grondig. Het verschil met de P3 zit in de randafsluiting. Aangezien alle 3M stofmaskers voorzien zijn van elektrostatisch materiaal, waardoor stofdeeltjes worden aangetrokken, kan er sprake zijn van lekkage. We gaan bij P2 stofmaskers uit van 10% lekkage (bij P3 is dit 2%). Niettemin bieden ze nog steeds goede bescherming tegen lagere concentraties schadelijk stof, rook en nevel die de ademhalingswegen kunnen aantasten.
  • Adembescherming met P1: Dit zijn maskers die beschermen tegen inert stof, rook en nevel die geen verandering teweegbrengen in de structuur van de ademhalingswegen. Voorbeelden zijn steengruis en houtsplinters. Bij P1 gaan we uit van 25% lekkage.

Adembescherming waarmee u ademlucht zuivert van gassen en dampen. Gas- en dampfilters zijn verkrijgbaar in beschermingsklasse 1 en 2. Met meervoudige gasfilters beschermt u zich tegen meer dan één groep gassen en/of dampen.

Adembescherming tegen gas-, damp- en stof: Ontworpen voor effectieve en comfortabele bescherming tegen een combinatie van gevaren door dampen en deeltjes. Een combinatiefilter is voorzien van een kleurcodering, waaraan je kan aflezen tegen welke stofklasse het filter beschermt.

Hergebruiken of wegwerpen?

Nu u de verschillen weet tussen typen adembescherming, gaan we het hebben over wat de titel van dit blog al aangeeft. Hergebruiken of wegwerpen, dat is de kwestie als ’t gaat om uw 3M mondmasker. Waarom zou je wegwerpen wat nog prima bruikbaar is? Daarvoor kunnen allerlei redenen zijn. Voor weinig voorkomende en niet al te stoffige klusjes kan een ‘eenvoudig’ P1 wegwerpmasker een uitstekende optie zijn. Eén manier om uw keuze te bepalen, is een simpele rekensom. Wegen de jaarlijkse kosten van uw wegwerpmaskers op tegen de aanschaf van een herbruikbaar filter masker voor uw medewerkers?

 

Wat is eigenlijk een ‘herbruikbaar’ 3M halfgelaatmasker?

Wat gaat ’t worden? Hergebruiken of wegwerpen? Om hierover een weloverwogen beslissing te nemen, moeten we eerst een stapje terug. Wat houdt ‘hergebruiken’ nu precies in? Een herbruikbaar 3M halfgelaatmasker of 3M gelaatsmasker heeft een afneembaar filter. Zodra dit filter vol is – of over datum – plaatst uw werknemer simpelweg een nieuw filter. Het hoofdharnas met gelaatsafdichting blijft gewoon bruikbaar. Dit scheelt afval en spaart grondstoffen; niet alles op onze planeet is nu eenmaal eeuwig voorhanden. Maar nog los van het duurzame karakter heeft een herbruikbaar 3M masker andere zwaarwegende voordelen. We hebben het dan over flexibiliteit.

Flexibele veiligheid: een 3M filter voor elke klus

Werkt uw personeel op wisselende plekken en onder wisselende omstandigheden? Dan zijn dus de gezondheidsrisico’s steeds anders. In dat geval is het verstandig om flexibel in te kunnen spelen op die risico’s. En juist daarin ligt een groot voordeel van het herbruikbare 3M halfgelaatmasker en 3M gelaatsmasker. Dit type stofmasker heeft een afneembaar filter. Bij Lasaulec leveren we een ruim assortiment 3M filters specifiek voor gas, damp en stof. Even omwisselen met het handige bajonetkliksysteem en uw man/vrouw werkt weer op en top veilig. Voor extreme situaties hebben we bovendien de categorie onafhankelijke adembescherming die werkt met perslucht. Neemt u gewoon even contact op voor de beste adembescherming op elke plek in uw bedrijf.

Speciale eisen? Specifieke vragen?

Vraag een offerte aan!

Waarom wegwerpen als ’t herbruikbaar kan?
Getagd op:                 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *