Jakob Berends is Hoofd Voorraadbeheer van Lasaulec. Oftewel: opperhoofd over alles wat te maken heeft met de voorraad in het magazijn van technische groothandel en webshop Lasaulec. En daar komt nogal een hoop bij kijken, al helemaal als het gaat om orderpicken en het verwerken van bestellingen. “Met zo’n groot assortiment en personeelsbestand als Lasaulec zitten orderpick fouten in ons magazijn niet meer in een klein hoekje. We hadden behoefte aan minder loopafstanden, meer ruimteopslag en snellere orderpickers. Voor ons werk zelf, maar ook om een order sneller te kunnen verwerken voor de klant. Het geautomatiseerde ladenkastsysteem van Modula heeft meteen al die problemen getackeld,” zegt Jakob enthousiast. En dat is zo. De Modula heeft het magazijn van Lasaulec omgetoverd tot een modern, hightech magazijn dat met gemak megaorders foutloos aankan. Reden genoeg om de motieven eens onder de loep te nemen voor deze alweer derde editie van de serie LasauFacts.

 

Modula

Modula: wat is dat?

Modula is een merknaam voor een grote elektronische voorraadkast met een geautomatiseerde, superslimme orderpicker: de liftkast. Het bakbeest is geschikt voor alle bedrijven en organisaties die een magazijn met een voorraad hebben, ongeacht de branche of soort producten. De Modula is voorzien van lades waar producten in zitten. Van moertjes tot boormachines. Het ‘hulpje’ van de enorme bijenkorf aan lades is de slimme liftkast. Die weet precies in welke lade(s) producten van een order zitten. Hij haalt de lades op en zet ze klaar voor de orderpicker. Vóór de Modula werd dit handmatig gedaan door de orderpicker of magazijnmedewerker van vlees en bloed, met een papieren order. Die handelingen zijn nu volledig geautomatiseerd dankzij de Modula. “We zijn met vier Modula’s begonnen. Toen dat goed beviel zijn we uitgebreid naar acht en inmiddels staan er in de nieuwe magazijnhal er nog eens vierentwintig. Tweeëndertig geautomatiseerde voorraadkasten die tot ons plafond reiken en onze groei in klanten en dus ook onze orders aankunnen,” zegt Jakob. Jakob is vanaf de overweging om de Modula in het magazijn te halen tot aan de aanschaf van de 32e kast nauw betrokken bij de Modula’s. Van aansturing tot software. En hij en zijn collega’s zijn er maar wat blij mee.

“Het slimme bakbeest is geschikt voor alle bedrijven en organisaties die een magazijn met een voorraad hebben, ongeacht de branche of soort producten.”

ModulaWaarom een geautomatiseerde voorraadkast?

“Er waren een hoop ongemakken en nadelen vóór de Modula, die nu allen getackeld zijn:

  • De grote afstanden die werden gelopen om een order te picken, oftewel de efficiëntie van mensen;
  • Er werden een hoop orderpick fouten gemaakt in het magazijn. Nu zit er een significant verschil tussen het aantal orderpick fouten met het handmatig orderpicken en de Modula;
  • Gebrek aan opslagruimte: door de groei en de uitbreiding van het assortiment wilden we onze ruimte optimaal gebruiken. Kijk bijvoorbeeld naar onze magazijnrekken die we ook nog hebben staan: er zit veel lucht in zo’n vak omdat het gemaakt is voor een maximale voorraadopslag. Logisch, maar in de praktijk niet efficiënt en flexibel. Een Modula lost dit probleem van restruimte meteen op. Met de Modula kun je namelijk ervoor kiezen om een product in meerdere lades te plaatsen. Omdat daar en daar nog een gaatje is. Dat betekent dat die ruimte dan ook weer eerder vrij is en opnieuw benut kan worden voor een ander artikel.
  • Snelheid van het orderpicken: in een magazijn gaat het handmatig orderpicken met 20 á 30 picks per uur tegen 200 picks per uur met de Modula.”

“Er zit veel restruimte in een magazijnvak omdat het gemaakt is voor een maximale voorraadopslag. Logisch, maar in de praktijk niet efficiënt en flexibel. De Modula lost dit probleem van restruimte meteen op.”

ModulaHoe zit het met het vullen van zo’n hightech voorraadkast?

De Modula vult zich niet vanzelf met producten natuurlijk. Maar, de Modula is superslim. Je hoeft haar alleen maar éénmalig via software te vertellen wat, waar en hoeveel je in de lades hebt. En wat je totaalaantal is, want dan weet ze ook waar de restruimtes zitten. In de praktijk betekent dat als je product over 10 verschillende lades verdeeld is, ze weet dat er uit lade 6, 4, en 8 artikelen moeten worden gehaald voor dezelfde order. De lift haalt de lades vervolgens zelf op en plaatst ze bij de orderpicker die dan alleen nog hoeft te bevestigen aan de Modula dat hij/zij de artikelen uit de lade pakt.

Het vullen en definiëren van de voorraad in de Modula kan op twee manieren:

  1. Chaotisch aanvullen, oftewel een lade aan blijven vullen: er kunnen 100 artikelen in, er gaan er 50 uit en als er weer 30 binnenkomen gaan die bij die 50 in;
  2. FIFO: handig voor producten met een bepaalde houdbaarheid. Dan stel je de Modula zo in dat een lade eerst helemaal leeg gaat alvorens er wordt aangevuld. Dit heeft hele grote voordelen voor de verspilling van producten, want alle producten komen aan bod. Dat is in een magazijn zonder Modula wel anders: binnenkomende vracht wordt op de pallet vóór de andere pallet gezet, in plaats van erachter. – Hoe vaak je je mensen ook corrigeert om dit niet te doen.

Zijn er ook wel eens problemen met de Modula? Het blijft toch een machine dat op software loopt.

“Natuurlijk,” vertelt Jakob eerlijk. “Maar graag wil ik hierbij voorop stellen: kapot kennen we niet. We hebben wel eens last van een storing, maar dat duurt maximaal een half uur. In de vier jaar dat we nu met de Modula’s werken heeft nog nooit een machine een dag stil gestaan. Fijn voor ons, fijn voor onze klanten.”

LasauFacts – Koningin in de bijenkorf van Lasaulec: de Modula

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *