Oranje, gele veiligheidshesjes… weet u het verschil tussen de verschillende signalerende werkkleding en hun functies? Vanaf 1 juli 2019 worden de regels van signalerende werkkleding voor veiligheid gewijzigd. Doel? Meer uniformiteit, duidelijkheid en efficiency in de branche. Na 1 juli 2019 is de ‘veilig werken‘ kleur oranje op elke bouw- en werklocatie duidelijk te herkennen. Net zoals dat nu al langer de norm is in de Europese landen om ons heen.

RailAlert (de brancheorganisatie van de spooraannemers) heeft onderzoek gedaan naar de kleurstelling van signalerende werkkleding. Aanleiding hiervoor is dat in de spoorbranche gele signalerende veiligheidskleding wordt gebruikt, terwijl in de rest van de bouwbranche en in de internationale spoorbranche hoofdzakelijk oranje signalerende werkkleding wordt gebruikt. Het gevolg is dat de werknemers die zowel in de spoorbouw als in de overige bouw werkzaam zijn, en spoorwerkers die modaliteit- of grensoverschrijdend werken, moeten switchen tussen beide kleuren veiligheidskleding. Tevens blijkt uit het onderzoek dat er geen veiligheidskundige reden is om vast te houden aan de kleur geel en dat er vanuit het oogpunt van uniformiteit en efficiency behoefte is aan het gelijktrekken van de regels.

Brancheorganisatie RailAlert heeft daarom besloten om vanaf 1 juli 2019 de kleur van signalerende veiligheidskleding te wijzigen van geel naar oranje. Ook de lokale spoornetwerken (HTM, RET, GVB en PUOV) gaan op 1 juli 2019 over op deze nieuwe kleurstelling voor werkkleding.

Geen gele veiligheidskleding meer?

Nee, de oude en vertrouwde gele veiligheidskleding blijft bestaan. Medewerkers die op de werklocatie en/of bouwplaats belast zijn met een aantal veiligheidstaken (conform Voorschrift Veilig Werken – Trein) blijven vanaf 1 juli 2019 de gele signalerende werkkleding dragen. Veiligheidsmedewerkers wijken, door deze wijziging van kleurstelling in veiligheidskleding, als enigen af en zijn daardoor juist nog beter herkenbaar op de werklocatie. Oftewel, iemand met gele signalerende werkkleding waakt over de veiligheid van de medewerkers op de locatie.

Wat betekent deze wijziging

  • Vanaf 1 juli 2019 wordt oranje veiligheidskleding gebruikt.
  • Medewerkers met een veiligheidsfunctie dragen per 1 juli 2019 gele signalerende werkkleding (in plaats van oranje)

De wijziging van kleurstelling in veiligheidskleding heeft uiteraard ook een aantal consequenties. Alle werknemers in de branche moeten over deze nieuwe regels worden geïnformeerd en duidelijk worden geïnstrueerd. Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk om de nieuwe werkkleding tijdig beschikbaar te stellen aan zijn werknemers. Tijdens de overgangsfase – vanaf 1 januari 2019 tot 30 juni 2019 – is het toegestaan om oranje kleding te dragen met daarover een geel veiligheidshesje en/of -vest. Voor medewerkers met een veiligheidsfunctie geldt dit uiteraard andersom.

Aandachtspunten voor het aanschaffen van signalerende werkkleding volgens het Voorschrift Veilig Werken – Trein (VVW-Trein)
  • De veiligheidskleding voldoet aan de NEN-EN20471 certificering.
  • Veiligheidsfunctionarissen die gezag uitvoeren over 1 of meerdere personen óf verantwoordelijk zijn voor ‘aanrijdgevaar’ dragen GEEL (LWB/ LLV, WLV, VHM/GRW, BBD).
  • De gereedschapsmachinist (GMCN) en medewerker met Taak Eigen Veiligheid (TEV) voert geen gezag over anderen en draagt dus ORANJE.
  • Een schoudertas en/of rugzak die tijdens de werkzaamheden wordt meegenomen dient voorzien te zijn van retro reflecterende strepen en zijn gelijk aan de kleur van de jas of het vest. De zichtbaarheid van signalerende werkkleding mag NIET worden belemmerd.
  • Het wijzigen van de kleurstelling heeft alleen betrekking op de kleding gedragen op het bovenlichaam (jas/vest). Er worden vooralsnog geen eisen gesteld aan de kleurstelling van de broek. Een oranje broek mag onder een gele jas of vest gedragen worden.
  • Signalerende werkkleding dient zowel aan de voor- als aan de achterzijde voorzien te zijn van twee horizontale signalerende strepen én tenminste twee verticale signalerende strepen die over de schouders doorlopen. X-vormige retro strepen zijn niet toegestaan.
  • De veiligheidskleding is zowel op de voorzijde als achterzijde voorzien van een bedrijfsnaam- en logo van de werkgever.
  • De werkkleding dient gesloten gedragen te worden.
  • De kleurstelling van de veiligheidskleding mag niet aangetast zijn (door verontreiniging of sleets zijn) waardoor de signalerende werking wordt aangetast.

Lasaulec heeft een uitgebreid assortiment signalerende werkkleding en reflectiekleding.
Bekijk ons ruime assortiment online >>

Wilt u meer informatie over de wijziging van kleurstelling voor signalerende reflectiekleding voor veilig werken? Of heeft u vragen over ons assortiment veiligheidskleding en reflectiekleding?
Neem contact met ons op!

Bron:
* Brancheorganisatie RailAlert
* Arbo-online.nl

Werkkleding wissel voor spoorwerkers

Eén gedachte over “Werkkleding wissel voor spoorwerkers

  • december 18, 2019 om 12:04 pm
    Permalink

    Interessant dat de regels van signalerende werkkleding gewijzigd werden. Er mag dus alleen nog maar oranje veiligheidskleding gebruikt worden? Het is in ieder geval goed dat de functie van elk vestje duidelijk is vastgelegd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *