Hoe kies ik de juiste werkhandschoen?

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw medewerkers. In het verlengde hiervan ligt de verplichting om uw medewerkers te voorzien van de beste persoonlijke beschermingsmiddelen. In deze blog geven we antwoord op de vraag hoe u de juiste werkhandschoen kiest en waar u hierbij op moet letten.

Als het gaat om werkhandschoenen zien wij vaak dat vooral de prijs van een handschoen de doorslag geeft bij de aanschaf hiervan. Vaak kiest men voor een goedkopere handschoen, terwijl het er om gaat dat er een handschoen wordt gekozen die afgestemd is op de risico’s van de werkzaamheden. De veiligheid van de werknemer is immers het voornaamste.

Maar wat is een veilige handschoen?

Handen zijn kwetsbaar, maar zijn toch doorgaans het belangrijkste ‘gereedschap’ van een werknemer. Ook zijn het vaak de handen die in aanraking komen met machines, vloeistoffen of andere gevaren. Daarom moeten werkhandschoenen ook beschermen tegen een lange lijst risico’s. Zo kan er bescherming nodig zijn tegen allergieën of chemicaliën, maar ook tegen mechanische risico’s als snijgevaar of tegen kou, hitte of elektrische voltages. Vooral bij het beschermen tegen chemicaliën kunt u als werkgever snel de draad kwijt raken. Vaak moeten werknemers gebruik maken van vier of meer verschillende handschoenen die elk beschermen tegen een andere chemische stof.

Europese richtlijn 89/686/EEG

Een groot voordeel is dat u als werkgever er niet alleen voor staat: de wetgever helpt een handje mee. De Europese richtlijn 89/686/EEG stelt wettelijke eisen aan de veiligheid van persoonlijke beschermingsmiddelen. Als het gaat om de bescherming van de handen onderscheidt deze richtlijn drie categorieën:

1. De hoogste risico’s moeten worden afgedekt met PBM uit categorie 3. Het gaat dan om bescherming tegen hitte, kou, hoge voltages en chemicaliën. Niet alleen de handschoen moet in dit geval worden gecertificeerd, maar de kwaliteit van het productieproces wordt ook gewaarborgd.

2. Dat laatste is het verschil met de PBM uit categorie 2. Deze categorie is gekoppeld aan mechanische risico’s zoals snij- en prik gevaar. Hier wordt alleen de handschoen zelf gekeurd door een onafhankelijke keuringsinstantie.

3. Als het gaat om lichte bescherming kan dit worden gedaan met PBM uit categorie 1. Denk hierbij aan bescherming bij werk in een spoelkeuken of land- of tuinbouw.

De juiste werkhandschoen kiezen

De juiste keuze

Toch bent u er met de richtlijn nog niet, maar zodra u weet aan welke risico’s uw werknemer wordt blootgesteld kunt u wel vaststellen uit welke categorie u PBM moet aanschaffen. Hierna is het zaak om vast te stellen welke normering de handschoen moet hebben. Onderstaand vindt u de meest gangbare normeringen en waar deze tegen beschermen:

  • De EN 374 garandeert dat de werkhandschoen beschermt tegen chemicaliën en micro-organismen;
  • De EN 388 geeft aan dat de werkhandschoen beschermt tegen mechanische risico’s als snijden, schuren, scheuren en perforatie;
  • De EN 407 definieert de eigenschappen van werkhandschoenen die beschermen tegen thermische risico’s als hitte en vuur;
  • De EN 421 geldt voor handschoenen die bescherming bieden tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting;
  • De EN 511 geldt voor handschoenen die tegen geleidings- en contact kou tot -50 °C beschermen;
  • De EN 1149 beschrijft de antistatische eigenschappen van de handschoenen;
  • De EC voedingsrichtlijn bepaalt dat de materialen bij normaal gebruik geen bestanddelen aan de levensmiddelen mogen afgeven in hoeveelheden die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens.

Bij elke handschoen in onze webshop staat vermeld aan welke normering deze voldoet. Op basis van de werkzaamheden van uw werknemers kunt u hiermee vaststellen welke normering de handschoenen nodig hebben. De normering en categorie samen geven u een selectie handschoenen die uw werknemers beschermen tegen risico’s.

Comfortabele handschoenen

Wanneer u als werkgever de juiste handschoen beschikbaar heeft gesteld aan uw werknemers, heeft u uw taak gedaan… Toch? U zou denken van wel, maar er is nog een belangrijk punt dat vaak vergeten wordt: dragen de werknemers deze handschoenen wel? Niet alle handschoenen hebben altijd een comfortabele pasvorm, waardoor werknemers het dragen van deze handschoenen als vervelend ervaren en dit dus waarschijnlijk niet doen.

De beste manier om de juiste handschoen te kiezen die wel gedragen wordt, is een combinatie van bovenstaande tips. Als werkgever brengt u eerst de risico’s in kaart (RI&E) en vervolgens zoekt u een aantal modellen handschoenen uit die tegen deze risico’s beschermen. Dan is het de beurt aan de medewerkers: laat ze deze handschoenen passen, voelen en eventueel een periode lang testen. Logischerwijze komt u samen met uw medewerkers uit bij een model dat lekker zit – en dus gedragen wordt – én beschermt tegen de risico’s.

Uw medewerkers dragen nu de juiste handschoen die de juiste bescherming biedt, maar het is minstens zo belangrijk dat ze deze handschoenen niet te lang dragen. Draagt een werknemer de werkhandschoen te lang, dan leidt dit tot risico’s. De handschoenen worden erg vuil, en hier kan iemand eczeem van ontwikkelen. Maar ook beschadigingen in de handschoen zijn bij een vuile handschoen niet zichtbaar wat erg gevaarlijk is. Daarom is het belangrijk dat werknemers regelmatig van handschoenen wisselen!

Het maken van een handschoen gaat vaak gepaard met het gebruik van veel chemicaliën, en een deel van deze chemicaliën blijft in de handschoen achter. Een keurmerk als Oeko-Tex geeft aan dat de fabrikant van de handschoen geen of minder gebruik maakt van schadelijke oplosmiddelen en de handschoenen voor de verkoop nog eens wast.

Advies

Als uw specialist in PBM informeert Lasaulec u graag over het gebruik van de juiste PBM.

Neem gerust contact op met onze PBM-adviseurs als u naar aanleiding van deze blog nog vragen heeft! Dit kan via: PBM@lasaulec.nl of (06) 215 220 59.

Bron: www.arbo-online.nl

Hoe kies ik de juiste werkhandschoen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *